Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017



Ένα μήνα τώρα, το ΣΕΠΕ Τοπική Υπηρεσία Ηρακλείου προχωρά σε ελέγχους στους Δήμους του Ν. Ηρακλείου.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου πρόσφατα κοινοποίησε την κατάσταση που επικρατεί στο ΣΕΠΕ, Υπ. Εργασίας, Υπ. Εσωτερικών και στους επτά (7) Δήμους του Νομού, (σχετικό link στο τέλος) αναφέροντας:


"Παρ΄ όλες τις επανειλημμένες προτροπές του Συλλόγου δεν τηρείται η νομοθεσία στους περιφερειακούς Δήμους του Ν. Ηρακλείου και των ΝΠΔΔ αυτών, όσο αφορά στα εξής: 

1. Στην σύναψη σύμβασης και παροχή υπηρεσιών τεχνικού ασφαλείας. 

2. Στην σύναψη σύμβασης και παροχή υπηρεσιών γιατρού εργασίας. 

3. Στην παροχή των προβλεπόμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας και την καθημερινή χρήση τους από τους εργαζόμενους. 

4. Στον προβλεπόμενο εμβολιασμό του προσωπικού, όπου απαιτείται. 

5. Στην εφαρμογή συστημάτων ασφαλείας στα απορριμματοφόρα. 

6. Στην έκδοση οδηγιών ασφαλούς διεκπεραίωσης εργασίας και ενημέρωση των εργαζόμενων γι' αυτές και τέλος στην τήρηση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους των υπηρεσιών καθαριότητας." 

Ένα χρόνο πριν ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου ξεκίνησε εκστρατεία για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων στους ΟΤΑ, στηριζόμενη σε τρεις άξονες: 
  • εκπαίδευση των εργαζόμενων. 
  • ενημέρωση των δημοτικών Αρχών για το καινούριο νομοθετικό πλαίσιο (Ν.3850/10) 
  • πρόκληση ελέγχου τήρησης της νομοθεσίας. 

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης παρουσιάστηκε αύξηση του αριθμού των εργατικών ατυχημάτων, πολλά από αυτά θανατηφόρα, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων. 

Οργανώθηκαν για τους εργαζόμενους των περιφερειακών Δήμων σε εργασίες σε ύψος και εργασίες αποκομιδής απορριμμάτων, εκπαιδευτικές συναντήσεις.



Οι Δημοτικές Αρχές κλήθηκαν να προχωρήσουν στην σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας. Αυτή η κίνηση αποτελεί το κλειδί για την εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας εργασίας, σε συνδυασμό βέβαια, με τον προσδιορισμό ασφαλών διαδικασιών διεκπεραίωσης της εργασίας, πρόληψης ατυχήματος και αντιμετώπισης κινδύνου. 

Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε; 

Επαληθεύτηκε για μια ακόμη φορά ως κακή πρακτική, το γεγονός ότι αν δεν θρηνήσουμε θύματα και αν δεν παραληφθεί φύλλο ελέγχου, συνεχίζει η αυθαιρεσία. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα οικονομικά των Δήμων δεν είναι πιστευτή πια δικαιολογία, για τη μη συμμόρφωση με την νομοθεσία. Είναι επιλογή σε βάρος της εργασίας και των ανθρώπων της, που πρέπει να ανατραπεί. 

Σημείωση: Ο ορεινός Δήμος Βιάννου, "μικρός" με πληθυσμιακά κριτήρια, με ελάχιστους οικονομικούς πόρους!!!, είναι ο μόνος που τηρεί πιστά την νομοθεσία, σύμφωνα με τον πρόσφατο έλεγχο του ΣΕΠΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.